Staying positive in January

(English below)


Tammikuu. "Uusi vuosi, uusi minä." Kaikkialla laihdutuspuhetta, treenipuhetta, ruokavaliopuhetta. Näin karistat joulukilot/saat litteän vatsan kolmessa viikossa/treenaat piukat pakarat samalla kun kokkaat terveellistä vegaaniruokaa, imuroit, meikkaat ja johdat kansainvälistä investointipankkia.


Olen viime vuosina jotenkin pystynyt olemaan ahdistumatta kaikesta tästä ihan hirveästi, mutta tänä vuonna se on ollut vaikeaa. Ehkä sen takia, että vuosi 2016 moukaroi itsetuntoani rajusti, enkä ole vieläkään ihan toipunut siitä.

Ennen kuin joku loukkaantuu - ainahan joku loukkaantuu, koska Internet - haluan sanoa, että mielestäni on ihan fine, jos aloittaa tammikuussa elämäntaparemontin. You do you, boo. Niille meistä, joilla on tai on ollut ongelmallinen suhde ruokaan/omaan kroppaan tämä aika vuodesta voi kuitenkin olla henkisesti aika rankkaa. Henkilökohtaisesti minulla on tällä hetkellä sellainen olo, että haluaisin laihtua muutaman kilon ja olla vähän paremmassa kunnossa. Syksyllä pääsin hyvään alkuun paremman syömisen kanssa, mutta joulu yllättäen vähän suisti minut pois raiteiltani. Yritän edelleen parantaa oloani pienten muutosten kautta, koska sitä kautta muutokset ovat todennäköisesti myös pysyviä. Totaalikieltäytyminen kaikista herkuista ja tiukat laihdutuskuurit eivät yksinkertaisesti sovi minulle, niitä on kyllä kokeiltu. Mutta tammikuussa tulee helposti sellainen olo, että niiden pitäisi sopia. Ne vanhat möröt heräävät ja kuiskuttavat korvaan, "tee enemmän, ole parempi".

Tässä postauksessa keskityn kuitenkin positiviiseen; niihin asioihin, joiden olen henkilökohtaisesti kokenut helpottavan ahdistustani.
1. Ulkoilu. Ei ulkoilu siinä mielessä, että nyt pitää lähteä lenkille, että laihtuisin. Vaan ulkoilu siinä mielessä, että nyt pitää lähteä lenkille, että mielenterveyteni voisi paremmin. Olen tullut siihen tulokseen, että oikeasti nauttiakseni liikunnasta minun on pakko lähestyä sitä jotain muuta kautta kuin vartalon muokkaamisen keinona. Sen sijaan, että miettisin kulutettuja kaloreita, keskityn siihen, miten hyvältä raitis ilma tuntuu, miten kivoja maisemia näen kävellessä, ja niin edelleen.
2. Tauko mittaamisesta. Olen aiemminkin puhunut siitä, että vaaka muodostuu minulle helposti pakkomielteeksi, ja tammikuussa riski siihen on erityisen suuri. Syksyllä punnitsin itseni kerran viikossa, joulun jälkeen en ole käynyt vaa'alla ollenkaan. En aio luopua vaa'asta kokonaan, koska myöskään se ääripää ei sovi minulle. Mutta sellaisina aikoina, kun tiedän olevani helposti negatiivisen ajattelun vietävissä, en aio turhaan kiusata itseäni jatkuvalla punnitsemisella ja siitä stressaamisella. Tiedän kyllä suunnilleen, kuinka paljon painan, ja se riittää tällä hetkellä.
3. Laittautuminen. Minulle meikillä ja vaatteilla on uskomattoman suuri, positiivinen voima. Oloni on paras silloin, kun minulla on ollut aikaa laittautua rauhassa ja nautiskellen. Olen pitkään suihkussa, panostan ihonhoitoon, meikkaan rauhassa ja huolellisesti. Kokeilen uusia juttuja. Jos makkarat ahdistavat, kaivan kaapista muotoilevat alusvaatteet. Laitan punaista huulipunaa. Kun ulkomuotoni on siisti ja huoliteltu, jotenkin "hallinnassa", myös pääkoppani alkaa uskoa, että kyllä tästä vielä noustaan. 
4. Musiikki. Olen viime aikoina kuunnellut paljon positiivista musiikkia. Niitä omia voimabiisejä. Ja laulanut, vaikka en erityisen hyvä laulaja olekaan. Saan kuitenkin laulamisesta, tanssimisesta ja pianon soittamisesta ihan uskomattoman paljon virtaa. Olin lauantaina pitkästä aikaa tyttöjen kanssa ulkona, ja voi että se tanssiminen teki hyvää!
5. Ystävät. Välillä tarvitsen muita ihmisiä muistuttamaan, että olen muutakin kuin keskeneräinen projekti, joka koostuu erinäisistä (henkisistä ja fyysisistä) tavoitteista. Vaikka olisinkin lihonut, vaikka olisin ollut tällä viikolla laiska ja tehoton, olen ihminen joka ansaitsee olla onnellinen ja rakastettu. Minulla on oikeus nauraa, nauttia olostani ja pitää hauskaa, vaikka en olisikaan juuri nyt se paras mahdollinen versio itsestäni. Ystävieni seura auttaa minua muistamaan sen ja unohtamaan hetkeksi kaikki ne paineet, joita olen itselleni kasannut.


Sellaisia selviytymiskeinoja minulla on. Toivottavasti näistä oli apua myös jollekin muulle! Tammikuu on onneksi kohta ohi ja mennään kevättä kohti. Ja tehän tiedätte, mitä se tarkoittaa - kevätmuotia. 😉

Positiivista viikkoa kaikille!In English: January, with all its diet talk and "new year, new me" resolutions, has been pretty difficult for me this year. My self-esteem hasn't yet recovered from the tough times I went through last year, and I have to admit I'm struggling to stay (body) positive. However, I have found a few things that I consider helpful and I thought I would share them here as well.

1. Going for walks. Not because I need to lose weight, but because my mental health needs it. I've discovered that I'm more likely to enjoy exercise if I don't think about it as a way of changing my body, but focus on other things, such as how good it feels to breathe fresh air and how nice it is to look at the beautiful scenery.

2. Taking a break from measuring. I've talked about it before and I'll say it again: I don't have a good relationship with scales. I know I have to have one and weigh myself from time to time, because I like to have a rough idea of how much I weigh. However, when I know I'm already at risk of slipping back to bad habits (i.e. obsessive weighing), I'll take a break for a while. 

3. Getting all dolled up. For me, makeup and nice clothes are really powerful. I feel so much better when I can take my time to get ready. If I feel like I look good, I'll feel better about other things as well.

4. Music. I have been listening to really positive songs this month, and singing along. Singing, playing the piano and dancing all give me so much positive energy. I went out with my girlfriends on Saturday and it felt so good to dance! 

5. Friends. Sometimes I need other people to remind me that even though I've gained weight, even though I haven't been very productive this week, I still deserve to be happy and to be loved. I deserve to laugh unti I have tears in my eyes, I deserve to have a great time and enjoy my life, even though I'm not the "best" version of myself at the moment. My friends help me remember that.


I hope some of these were useful to others who are struggling. They certainly have been for me. January is, thank god, almost over now and we can start waiting for spring to arrive. And you know what that means... spring fashion! 😉

I hope you all have a great week!

Comments

Popular Posts