5 things I love about shopping

(English below)

Minulta kysytään usein, miksi shoppailen niin paljon. Eihän kukaan oikeasti tarvitse sellaista määrää vaatteita! Nämä kyselyt yleensä vähän huvittavat minua, koska itse näen vaatteiden ostamisen, niiden stailaamisen ja niistä bloggaamisen ihan yhtä mielekkäänä, kuin minkä tahansa muun harrastuksen, johon aikuinen ihminen käyttää omaa rahaansa. Ymmärrän kuitenkin, miksi kaikki eivät näe asiaa samalla tavalla, joten ajattelin jakaa ajatuksiani shoppailusta täällä blogissa.

Mainittakoon nyt alkuun ihan varmuuden vuoksi, että shoppailuun voi toki myös oikeasti addiktoitua vakavasti, eikä se ole siinä vaiheessa enää mikään leikin asia. En missään nimessä itse koskaan shoppaile yli varojeni, enkä suosittele sitä myöskään muille. Siivoan myös vaatekaappini säännöllisin väliajoin ja annan vähälle käytölle jääneet vaatteet hyväntekeväisyyteen tai myyn ne kirppishintaan Blogin FB-sivulla (Siellä on tälläkin hetkellä muutamia laukkuja, mekkoja ja toppeja, jos kiinnostaa!)

Seuraavat viisi syytä tekevät kohtuuden ja budjetin rajoissa tapahtuvasta shoppailusta minulle nautinnollisen kokemuksen.1. Muoti on minulle itseilmaisun, jopa taiteen muoto. Omaa silmää miellyttävien asukokonaisuuksien muodostaminen vaatii luovuutta. Siinä voi myös kehittyä, ja tyylitajun hiominen voi olla hyvinkin antoisa projekti.

2. Kauniit, hyvin istuvat vaatteet kohottavat itsetuntoa. Kun löydän mekon, joka näyttää päälläni upealta, tunnen pystyväni mihin tahansa. Työni sisältää ajoittain paljon esiintymistä, ja sekin sujuu itsevarmemmalla otteella kun tietää olevansa asiallisesti ja tyylikkäästi pukeutunut.
3. Shoppailu voi olla hyvä sosiaalinen aktiviteetti. Yllättävän monia syvällisiä, jopa terapeuttisia keskusteluja on käyty vaatekauppojen rekkejä selatessa. Shoppailu on erityisen hyvä aktiviteetti varsinkin uuden ystävän kanssa - kiusallisia hiljaisuuksia tuskin pääsee syntymään ja shoppailureissun aikana voi oppia paljon uutta toisesta. Yksi asia, mitä itse toivoisin, olisi samalla paikkakunnalla asuva pluskokoinen shoppailukaveri! Vaikka shoppailu on toki mukavaa kaiken kokoisten ystävien kanssa, suunnilleen samaa kokoa olevilta saa usein parasta (ja suorinta) palautetta vaatteiden istuvuudesta - ja toki myös vertaistukea silloin, kun mikään ei mahdu. 😃 Eli jos asut Pirkanmaalla ja kaipaat shoppailuseuraa, täältä löytyy yksi innokas kandidaatti! 😉

4. Shoppailu on minulle tapa ottaa nuoruuden menetetty aika takaisin. Asuin 19-vuotiaaksi asti pienellä paikkakunnalla, eikä shoppailumahdollisuuksia juurikaan ollut. Lisäksi itsetuntoni oli niin huono, että en koskaan uskaltanut kokeilla mitään uutta. Nyt aikuisiällä kokeilen rohkeasti uusia trendejä - ja myös sellaisia vaatteita, joita minun kokoiseni ei "saisi" käyttää. You only live once!

5. Vaikka shoppailen itse nykyään yhä useammin netissä, perinteinen shoppailureissu on hyvä tapa saada itsensä viikonloppuna liikkeelle. Viisi tuntia Ideaparkia kiertämällä saa helposti yhden lauantaipäivän askeltavoitteet täyteen. Pari viikkoa sitten olin ystäväni kanssa Helsingissä, ja hänellä tuli shoppailureissun aikana 12 000 askelta täyteen. Ihan hyvä vaihtoehto sohvalla makaamiselle - ja eihän sitä välttämättä tarvitse edes ostaa mitään!


Lasketaanko shoppailu teidän mielestänne harrastukseksi? 😊In English: It's no secret that I love shopping. People who don't love it quite as much often ask me why. After all, no-one actually needs that many clothes!

I find it slightly amusing because I think buying clothes, styling them, photographing them and blogging about them is a hobby, just like collecting art or going to concerts. I enjoy it and I use my own money to do it. However, I get that it might seem a bit weird to people who only shop when it's absolutely necessary, so I thought I would write a blog post on why exactly I like shopping so much.

Before I begin I want to aknowledge that shopping can also be addictive, and I would never advise someone to buy things they can't afford. Even though I buy a lot of clothes, I always shop sales and I regularly donate or sell the clothes that I haven't worn in a while.

However, shopping can be a lot of fun when you do it sensibly and stick to your budget. Here's why.


1) To me, fashion is a form of self-expression. A form of art, even. It takes patience and creativity to figure out what you like and what suits your body. By taking photos, you can see the process of your style developing and I find that a very interesting project. 

2) Nice clothes boost your confidence. When I find that perfect dress, I feel like I can conquer the world. My job often contains public speaking, and I feel a lot more confident doing that knowing that I have a variety of nice, well-fitting clothes to choose from. 

3) Shopping is a great social activity. I have had the most interesting, even therapeutic conversations with friends while shopping. They don't call it "retail therapy" for nothing! Shopping is an especially good activity to engage in with a new friend. There won't be any awkward silences since you have something to do, and you can get to know a person quite well while shopping.  Although I like shopping with people of all shapes and sizes, I'm particularly happy when I get to go shopping with plus-size babes. You tend to get the best feedback from people who are similar in size - and if something doesn't fit, you can have a laugh about it together. 

4) To me, shopping is a way of making up for lost time. When I was younger, I lived in a small town with limited shopping opportunities. I also had very low self-esteem and was afraid of being ridiculed if I tried anything new or different. These days I'm quite adventurous with fashion and often wear things plus-size women "shouldn't" wear. You only live once!

5) Even though I do a lot of online shopping these days, I still prefer going to the actual shops because it's a great way to stay active. It's hard work, shopping all day! I recently went to Helsinki with my friend and she got 12 000 steps during the afternoon. 

Do you consider shopping a "hobby"?

Comments

 1. Ah, tämä on niin totta! Minullekin shoppailu on harrastus, mutta yleensä sitä katsotaan vähän pahalla, että mitä tuollaista turhamaista ja miksi pitää aina olla kaikkea uutta ja niin menee rahaa ja blah blah blah. Mutta sitten jonkun toisen kalliita hevosharrastuksia ja tietokonejuttuja katsotaan paljon paremmalla silmällä. Minusta on ihana yhdistellä vaatteita, enkä yhtään haluaisi elää tylsissä housuissa ja huppareissa. Itsensä laittaminen on vähän paheksuttavaa, ainakin täällä. Minulle shoppailu on ainakin harrastus ja todellakin itsensä ilmaisua ja vähän ehkä taidettakin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Samanlaisiin kommentteihin ja asenteisiin olen minäkin törmännyt. Mutta yleensä ihmiset ymmärtävät, kun rinnastaa shoppailun johonkin heille tärkeään, kuten vaikka konserteissa käymiseen tai matkustamiseen. :) Itse en käy festareilla enkä keikoilla (ajatuskin ahdistaa), syön ulkona hyvin harvoin, enkä käy baareissa. Nykyään tulee työn puolesta reissattuakin niin paljon, että vapaa-ajalla tykkään mieluiten olla kotona tai käydä vaikka kahvilla jonkun kaverin luona. Joidenkin mielestä se on ehkä tylsää, mutta kaikki käyttävät sen "ylimääräisen" rahansa siihen, mistä tulee itselle hyvä mieli. Ja minulle se juttu nyt vaan sattuu olemaan shoppailu. :)

   Delete
 2. Minustakin shoppailu on harrastus ja olen saanut varsinkin vanhemmilta paljon negatiivista palautetta jatkuvasta vaatteiden ostamisesta, mutta aikuinen ihminen saa käyttää rahansa mihin haluaa niin kauan kuin ei elä yli varojensa. Minulla on budjetti, jota noudatan ja jos joskus menee yli, niin en ole siitä huolimatta koskaan miinuksella, koska sitten nipistän jostain muusta pois. Asun pienessä yksiössä poikaystävän kanssa, joten asumiskulut on pienet, en tupakoi, enkä käy baareissa jatkuvasti (en oikeastaan koskaan), syön normaalia edullista ruokaa, en ravaa jatkuvasti ulkona syömässä (tosin kahvilla käyn, etten murjota aina yksin kotona) ja minullekin shoppailu tuottaa hyvää mieltä. En saanut ennen kotoa pois muuttamista shoppaille melkein koskaan, kun ei ollut rahaa, aina kulettiin käytetyissä vaatteissa, joissa ei saanut ilmaista itseään. Vähät shoppailurahat piti ansaita VIRPOMALLA vielä 14-vuotiaana sen lisäksi, että jouluna ja synttäreillä sai vähän rahaa, mutta ei niillä ihan hirveesti osteltu sen lisäksi, että täällä oli ja on nykyäänkin vielä aika vähän valinnanvaraa.

  Minullekin shoppailu on itseilmaisua ja taidetta, ja vaikka lähipiiri paheksuu, niin mikään ei ilahduta niin paljon kuin se miten tuntemattomat kehuu asuvalintoja ja tyyliä, tai kun joku vanhempi ihminen tulee puhumaan miten nuoruudessaan pukeutuivat samalla tavalla :) Tulee ilahdutettua oman itsensä lisäksi myös muita. Ja tosiaan sen "ylimääräisen" rahan voisi käyttää paljon huonomminkin, mm. juomalla joka viikko 50 euron edestä tavaraa baarissa tai polttamalla sen savuna ilmaan. Festarit, keikat ym. missä muut ihmiset käyvät, vievät myös paljon rahaa, joka minulta säästyy kun murjotan aina kotona :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että aikuinen ihminen saa käyttää rahansa ihan mihin itse haluaa! Niin kauan kun ei tosiaan shoppaile yli varojensa, en ymmärrä miksi toisten pitää sitä paheksua. Mutta aina on joku, jota se häiritsee. :) Kai ihmiset yleensä ajattelevat, että on "parempi" käyttää rahaa johonkin "elämykseen" kuin "materiaan". Festarit ja keikat, vaikka kalliita nekin, lasketaan ensimmäiseen ryhmään, ja ovat siksi jotenkin enemmän OK kuin shoppailu. Mutta jos tietää henkilökohtaisesti saavansa shoppailusta enemmän iloa, on minusta silti järkevämpää käyttää rahansa siihen. :)

   Delete

Post a Comment

Your comments are appreciated! <3

Popular Posts