On health, social media and bullying

(English version below)

Haluan tänään puhua yksityiskohtaisemmin eräästä asiasta, jota olen sivunnut muutamassa aiemmassa postauksessani. Postauksen kuvituksena toimivat asukuvat perjantailta; ne eivät liity mitenkään aiheeseen, mutta jostain syystä halusin yhdistää tähän hieman vakavampaan postaukseen aurinkoisia kuvia.

Mekko / dress - Forever21, 2X


Olen viime aikoina lukenut poikkeuksellisen paljon ilkeitä, toisten ulkonäköä arvostelevia kommentteja sosiaalisessa mediassa. Mitkään näistä kommenteista eivät ole kohdistuneet minuun itseeni, vaan pääsiassa muihin bloggaajiin/vloggaajiin. Pahalta niiden lukeminen silti aina tuntuu.

Olen oikeastaan itse päässyt todella helpolla, ottaen huomioon että olen blogannut kohta viisi vuotta, päivittänyt julkista Instagram-tiliä kohta vuoden ja tehnyt YouTube-videoita nyt muutaman kuukauden ajan. En ole saanut oikeastaan ollenkaan ulkonäköön kohdistuvia ilkeitä kommentteja (toki blogissani on nyt parin vuoden ajan ollut anonyymien kommenttien esto, mutta kyllä kiusaaja aina keinot keksii). Pari kertaa olen seurannut blogiini tulleita linkkejä jostain vauvaforumilta, mutta sielläkin ne ikävät kommentit ovat keskittyneet johonkin muuhun kuin vartalooni (vaatteeni ovat rumia, blogin kuvat ovat huonolaatuisia jne.) Instagramissa ja YouTubessa tulee jonkin verran seksualisoivia ja ahdistelevia kommentteja miehiltä, mutta varsinaista fat-shamingia en siis itse ole kohdannut. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että vaikka olen lihava, olen sitä "hyväksyttävällä" tavalla: tiimalasivartaloinen, nuori, valkoinen ja kokoa 50 pienempi.
Monilla muilla ei kuitenkaan ole ollut yhtä hyvä tuuri. Ihmiset voivat olla aivan käsittämättömän julmia. Ja jostain syystä sosiaalisessa mediassa on ilmeisesti hyväksyttävää sanoa asioita, joita ei ikimaailmassa sanottaisi toiselle päin naamaa.

Minua ihmetyttää viha. Oli se sitten homofobiaa, rasismia tai läskivihaa, en ymmärrä miksi ihmiset tuhlaavat energiaansa ventovieraitten vihaamiseen, varsinkaan kun heidän olemassaolonsa ei ole toisilta millään tavalla pois. Miten joku voi vihata toista ihmistä niin paljon vain sen takia, että tämä ihminen uskaltaa olla onnellinen omana itsenään? En pysty käsittämään sitä. Kaiketi se kertoo siitä, miten paljon pahaa oloa maailmassamme tällä hetkellä on.

Suututtavinta on kenties se, että kiusaamista perustellaan meidän lihavien kohdalla sillä, että kiusaajat ovat "vain huolissaan meidän terveydestämme". Joo joo, ylipaino lisää riskiä sairastua tiettyihin sairauksiin, tuttu virsi. Mutta ladotaanpa nyt vähän faktoja pöytään.

1) Ihminen, jolla ei ole lääkärin pätevyyttä, tuskin pystyy tekemään kokonaisvaltaista diagnoosia Instagram-kuvan perusteella. (Eikä varmaan pysty lääkärikään.)

2) Ylipaino on riskitekijä tietyille sairauksille, mutta entäpä muut riskitekijät? Suurin osa meistä käyttää alkoholia, ainakin jonkin verran, vaikka ei sekään terveellistä ole. Moni myös polttaa tupakkaa, vaikka sen erittäin vakavat vaikutukset terveydelle on tiedetty jo vuosikymmeniä. Hoikkakin ihminen voi elää pelkillä ranskiksilla ja nallekarkeilla, eikä se ole terveellistä. "Terveyspoliisit" kuitenkin puuttuvat pelkkään ylipainoon; jos olet laiha, olet automaattisesti terve elämäntavoista riippumatta. Jos olet lihava, syöt sadan prosentin varmuudella mäkkärissä joka päivä. Logiikka hoi!

3) Vaikka joku painaisi 300 kiloa, söisi siellä mäkkärissä joka päivä, polttaisi ketjussa ja vetäisi kossua päälle, SE EI OLE SINUN ONGELMASI. Ja se, että haukut tätä ihmistä sosiaalisessa mediassa ja sanot, että hän ansaitsee kuolla, ei varmasti auta asiaa yhtään. Itseasiassa tutkimukset osoittavat, että lihavien ihmisten häpäiseminen ei auta heitä löytämään motivaatiota laihdutukseen, vaan päin vastoin.
Olen peräänkuuluttanut tällä blogissa aiemminkin armollisuutta, niin itseä kuin muitakin kohtaan. Miksi pitää olla ilkeä? Mitä siitä oikeasti hyötyy, että pahoittaa toisen mielen? Kaikki me haluamme vain elää rauhassa ja olla onnellisia. Joillekin se onnellisuus löytyy salitreenistä ja tietyistä numeroista vaa'alla, mutta kaikki eivät ole (eikä tarvitsekaan olla) samanlaisia. Kaikilla meillä on oikeus hyväksyä itsemme. Kaikilla meillä on oikeus laittaa Instagramiin selfie silloin, kun on nätti olo ja tukka kivasti. Ja jos joku haluaa pilata toisen päivän kommentoimalla sitä selfietä läskivihalla, sillä ei ole MITÄÄN tekemistä terveyden edistämisen kanssa. Se ei ole millään tavalla hyvä teko tai palvelus. Se on kiusaamista. Piste.

Tässä postauksessa ei ole kyse mistään lihavuuden ylistämisestä. Tässä on kyse ihmisen oikeudesta olla onnellinen sellaisena kun on. Jos olet sitä mieltä, että lihavuus on ihmiskunnan pahin vitsaus, etkä hyväksy lihavia ihmisiä, siitä vaan. Kunhan pidät sen omana tietonasi, tai et ainakaan käytä "huoltasi" tekosyynä kiusaamiselle.

Me "kokeneet" läskit kyllä pärjäämme. Meillä on tukiverkostot täynnä ihania, rakastavia ihmisiä ja (hehheh) paksu nahka. Mutta nuorelle ihmiselle, joka vasta etsii omaan polkuaan elämässä ja jonka itseluottamus on vasta kehittymässä, yksikin harkitsematon kommentti saattaa jättää syvät arvet.

Siksi pyydänkin kaikkia tämän postauksen lukevia miettimään seuraavan kerran, kun aiotte sanoa jotain negatiivista toisen ihmisen ulkonäöstä (koska kaikkihan me sitä joskus teemme): miksi? Mitä minä hyödyn siitä, että sanon nyt jotain ikävää?

Jos muutamme omaa asennettamme sosiaaliseen mediaan ja tarkkailemme omaa käytöstämme siellä, ehkä siitä välittyy jotain positiivista tuleville sukupolville.

Jotain tervettä.


In English: Today I want to talk about a topic that I have mentioned in passing in my earlier posts. Lately, I have noticed an increase in cruel comments and fat-shaming on social media, and it really worries me. 

None of these comments have been directed towards me, but I know a lot of other bloggers and vloggers who face daily abuse just because they dare to exist in their bodies and be happy. Personally, I have been very lucky; in almost five years of blogging, one year of posting photos on a public Instagram account and a few months of making YouTube videos, I've only recieved a handful of mean comments. I know this is because even though I'm fat, I'm the "acceptable" kind of fat: an hourglass shape, young, white and smaller than a size UK 22. 

However, many people I care about and consider my friends haven't been quite so lucky, which is why felt it was important for me to write this post. 

Hate baffles me. Whether it's racism, homophobia or fat-phobia, I just don't get it. I don't understand why people waste their time and energy hating other people, people they don't even know. Although I love social media, it has its dark side: apparently, these people who are preoccupied with hate think that it's perfectly acceptable to say horrible things on social media, things that even they would never say in face to face situations. 

The part that really pisses me off is that these bullies masquerade their hate as "concern for our health". Yeah yeah, being overweight increases the risk of getting this and that, we've all heard it. But here are some facts:

1) If you're not a qualified doctor, you probably won't be able to diagnose a person based on their Instagram photos. Actually, I'm pretty sure even doctors won't be able to do that. 

2) Being overweight is a health risk, but what about other risks? Most of us drink alcohol, at least sometimes, even though that's not healthy. A lot of people smoke, although it's been proved decades ago to cause serious health issues. A thin person can survive on a diet of fries and chocolate, and that's not healthy either. Yet the "health police" are only interested in how FAT PEOPLE are unhealthy. Basically, if you're thin, you're considered healthy. If you're fat, you obviously eat at McDonald's every day. Riiiight. 

3) Even if someone is unhealthy, even if they do eat at McDonald's every day, it's NONE OF YOUR GODDAMN BUSINESS. And the fact that you shame them for it on social media is not going to help them get more healthy. In fact, I'm pretty sure research has proven that fat-shaming does NOT help people get motivated to lose weight - quite the opposite, actually.

I have talked a lot about kindness before. Being kind to ourselves is important, but so is being kind towards others. Because when it comes down to it, we all just want to be happy and feel at peace with ourselves. And we ALL deserve that right. Each and every person has a right to post a selfie when they feel pretty. And if someone decides to ruin that person's day by fat-shaming them in the comments, that's not showing "concern". That's not "doing them a favor". That's bullying. Full stop. 

Now, I know that myself and other more "experienced" fats will be fine. We won't really care - although if you do bully us, we WILL name and shame you by sharing your comment with others. However, for a young person who is just about to find their path in life and in the process of developing their self-image, even one nasty comment can be seriously harmful. 

That's why I ask all of you reading this post to stop and THINK next time you're about to say something negative about another person's appearance (because we all do it sometimes): why am I doing this? What will I accomplish by being mean?

If we are able to change our own attitudes and the way we behave on social media, maybe future generations will learn from that. Maybe they will learn to speak up with words of encouragement and kindness, and to stay quiet when they feel like spreading negativity. 

Now, that sounds healthy to me. 

Comments

 1. Hyvä kirjoitus! Itse ihmettelen samaa! Nykyään tuntuu olevan täysin hyväksyttävää sanoa netissä mitä tahansa toiselle. En usko, että naamatusten uskallettaisikaan. Paitsi ulkonäön kommentointia, myös rasistiset ja muukalaisvihamieliset kommentit ovat arkipäivää. Ja näitähän auoltavat myös meidän päättäjämmekin! Aurinkoista päivää sinulle ja meille kaikille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Katriina, kiva kuulla, että tykkäsit kirjoituksestani! :) Se on kyllä totta, että eräiden päättäjienkin olisi syytä kerrata vähän käytöstapoja. ;)

   Delete
 2. Mä oon aina miettinyt, että jos ihmisellä ei ole muuta kuin negatiivista sanottavaa, niin silloin voisi pitää naamansa kiinni. Maailma on täynnä kamalia asioita, joten miksi lisätä pahaa oloa tieten tahtoen. Blogeissa, Instassa yms. on se ruksi nappula juuri sitä varten, että kenenkään ei tarvitse katsoa tai lukea sellaista, mistä ei pidä. Tämä tuntuu kuitenkin olevan liian vaikea ymmärtää joillekin ihmisille. Mä ainakin toivon sydämestäni, että sä olet ihanalla blogillasi ja rohkeudellasi saanut taottua niiden nuorten epävarmojen naisten päähän, että me kaikki ollaan tärkeitä ja kauniita omalla tavallamme. Tänä päivänä, tässä somen täyttämässä maailmassa, on rohkeutta olla oma itsensä. Ja sä oot huippurohkea, kun päivästä toiseen laitat itsesi esille blogiin <3

  ReplyDelete
 3. Hyvin taas kerran kirjoitettu! *näyttää peukkua* Ihanaa, että on olemassa tuollaisia rohkeita naisia kun sä! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos, olipa kauniisti sanottu! <3 Kiva kuulla, että tykkäsit postauksesta!

   Delete

Post a Comment

Your comments are appreciated! <3

Popular Posts