How to be confident

(English below)

Vuoden ulkomailla asunut ystäväni palasi hiljattain Suomeen. Hän oli seurannut blogiani tämän vuoden aikana ja kommentoi huomanneensa muutoksen tyylissäni. Seksikkäämpi ja rohkeampi, kuulemma. Totesin siihen nauraen, että se johtuu siitä, että olen nykyään niin itsevarma. Ja se on kyllä totta. Tämä vuosi tuntuu olleen käännekohta jo pidempään jatkuneessa prosessissa, jonka aikana olen opetellut päästämään irti monista epävarmuuksista ja hyväksymään itseni juuri tällaisena.

Useat pluskokoiset muotibloggaajat joita seuraan sosiaalisessa mediassa tuntuvat saavan paljon kommentteja itsevarmuudesta. Usein ihmiset kommentoivat, että voi kunpa olisin yhtä itsevarma kuin sinä, voi kunpa uskaltaisin pukeutua noin.

No, minä olen elävä esimerkki siitä, että itsevarmuus ei ole mikään synnynnäinen piirre, jota joko on tai ei ole. Itsevarmaksi voi oppia. Itseään voi oppia rakastamaan. Onko se helppoa? Ei. Onko se mahdollista, ihan kenelle tahansa? Kyllä.

Ajattelin tässä postauksessa jakaa muutaman omaan kokemukseeni perustuvan "vinkin" siitä, miten itsevarmuutta voi kehittää.  Jos tästä tekstistä on hyötyä edes yhdelle ihmiselle siellä jossain, olen siitä hyvin iloinen.
1. Tee asioita, joilla on merkitystä - sinulle

Varmasti suurin syy siihen, miksi olen nykyään niin itsevarma, liittyy johonkin ihan muuhun kuin ulkonäköön.

Vielä puolitoista vuotta sitten olin työssä, josta en nauttinut tippaakaan. Tämä ei tarkoita, että työpaikassa, työkavereissa tai työn sisällössä itsessään olisi ollut jotain vikaa, koska niin ei todellakaan ollut. Työ vain ei ollut minua varten. Se ei vastannut omaa koulutustani millään muotoa, eikä sopinut luonteelleni lainkaan.

Ihmisen itsetunnolle on pidemmän päälle tuhoisaa, jos ensimmäinen ajatus alkavasta päivästä on "voi ei, ei taas". Kun olin itselleni täysin sopimattomassa työssä, arki tuntui merkityksettömältä. Miksi meikkaisin, miksi pukeutuisin kivasti, miksi vaivautuisin koska päivä on kuitenkin taas rankka ja ikävä?

Heti kun aloitin tohtoriopintoni ja pääsin puuhaamaan jotain, joka minua oikeasti kiinnosti ja motivoi, olin onnellisempi. Ja kun olin onnellisempi, myös itsevarmuuteni alkoi kasvaa.

En nyt kehota ketään ottamaan lopareita, jos tämänhetkinen työpaikka ei ole ihan sitä mitä toivoi; tässä taloustilanteessa se ei ehkä olisi se fiksuin veto. Kehotan sen sijaan miettimään, minkälaisista asioista voisi löytää merkitystä arkeen. Harrastuksista, matkustelusta, urheilusta, ihan mistä vaan. Kun teet asioita, joissa koet olevasi hyvä ja joiden koet olevan SINULLE tärkeitä, tunnet olosi itsevarmemmaksi.

2. Hyödynnä sosiaalisen median positiiviset puolet

Netissä on paljon kaikkea ikävää. Trollaamista, piikittelyä, jopa suoranaista kiusaamista anonymiteetin turvin. Sosiaalisen median haittavaikutuksista puhutaan paljon; luomme toisillemme mahdottomia odotuksia ja herätämme toisissamme kateutta tarjoamalla editoituja kiiltokuvaversioita elämästämme. Mutta sosiaalinen media voi olla myös voimavara, kun osaa etsiä sieltä oikeanlaisia ihmisiä, joita seurata.

Muiden pluskokoisten naisten blogit, Instagram-tilit ja YouTube-videot ovat vaikuttaneet minuun äärimmäisen positiivisella tavalla. Sosiaalinen media mahdollistaa aivan toisenlaisen kuvaston esimerkiksi naisten vartaloista, kuin valtavirtamedia. Etsimällä hashtageilla kuten #effyourbeautystandards, #bodypositivity tai #honormycurves löytää kuvia, joissa selluliitti, raskausarvet ja muut muhkurat ovat näkyvillä, ja eri näköiset ja kokoiset naiset esittelevät omaa, uniikkia kauneuttaan ylpeydellä. 

Kun saartaa itsensä positiivisilla vaikutteilla, myös suhtautuminen omaan kroppaan muuttuu. Miksi minä en voisi käyttää bikineitä, kun muut minun kokoiseni naisetkin käyttävät JA näyttävät pirun hyvältä niissä?3. Ole alasti

Siis kotona, ei julkisilla paikoilla (paitsi ehkä nudistirannalla). Fakta: mitä enemmän vietät aikaa alasti, sitä varmemmaksi tunnet olosi myös vaatteet päällä. Kenenkään ei tulisi inhota omaa kroppaansa. Vaikka pyrkisikin muuttamaan vartaloaan suuntaan tai toiseen, ei itseinho ole kovin hyvä lähtökohta millekään muutosprosessille. On siis aika kohdata alaston totuus! Seiso peilin edessä. Tanssi niin, että läskit hyllyvät. Puristele muhkuroita. Laske pisamia. Ennen pitkää totut näkemääsi ja sen jälkeen sen hyväksyminenkin on helpompaa.
4. Liiku

En nyt tarkoita liikkumista laihtumisen tai kropan muokkauksen keinona, vaan liikkumista henkisen hyvinvoinnin lähteenä. Pitkän päivän jälkeen ei yleensä todellakaan huvittaisi lähteä lenkille, mutta jos lähden, sekä kroppani että mielialani kiittävät minua jälkeenpäin. Liikunta parantaa suhdetta omaan kroppaan, koska sen oppii tuntemaan paremmin. Sitä saattaa ihan yllättyä, mihin kaikkeen oma kroppa pystyykään! Puhumattakaan siitä, että mieliala nousee kohisten. Ja ei, sen liikkumisen ei tarvitse olla mitään salitreeniä; myös hyötyliikunta ja vaikkapa kotona hyvän musiikin tahtiin joraaminen lasketaan.
5. Näe itsesi muiden silmin

Seuraavan kerran kun puolisosi tai ystäväsi kehuu ulkonäköäsi, mitäpä jos uskoisit häntä? Onko se oikeasti ihan mahdoton ajatus, että olet kumppanisi mielestä seksikäs? Ei sen ainakaan pitäisi olla. Ovatko ystäväsi sinun mielestäsi kauniita? Todennäköisesti. Miksi sitten epäilisit sitä, että myös sinä olet heidän mielestään kaunis? 

Pyrin nykyään kehumaan itseäni samalla tavalla kuin kehuisin muita. Kuulostaako itserakkaalta? Ehkä. Mutta jos miettii sitä, kuinka paljon yleensä kritisoimme itseämme päivittäisellä tasolla, kyllä sinne yksi kehu sekaan mahtuu ilman että nousee kusi päähän.

Yksi hyvä keino katsoa omaa ulkonäköä objektiivisemmin on ottaa selfie. Tai kymmenen. Tai kuvata video itsestään, maalata muotokuva itsestään, mitä vain. Kuulostaa taas vähän pinnalliselta, mutta hyvän kuvan arvoa itsetunnolle ei pidä vähätellä. On täysin hyväksyttävää harmistua, jos joku laittaa epäonnistuneen kuvan Facebookiin. Ihan samalla tavalla meillä on oikeus iloita hyvistä kuvista. Huonona päivänä hyvään kuvaan voi palata ja ajatella "tuossa olen minä, minä voin näyttää tuolta". (Valitsin muuten myös tämän postauksen kuvitukseksi sellaisia kuvia itsestäni, jotka olen itse ottanut ja joista pidän erityisen paljon.)
Itsevarmaa loppuviikkoa!


In English: A friend of mine pointed out to me that in the past year, my outfit photos have seemed more sexy and confident. I told her that it's because I FEEL more confident than before - and it's true. This year seems to have been a turning point for me.

As I know a lot of people struggle with issues related to self-image and (body)confidence, I decided to share a few tips that have helped me become more confident. Because confidence isn't something you either have or don't have; it's something you can learn.

1. Do things that are meaningful to you

About a year and a half ago, I had a job I hated. Not that there was anything wrong with the job itself; it just did not suit me. I had no motivation, and every morning when I woke up my first thought was "oh no, not again". That kind of life really isn't good for your confidence.

As soon as I started my PhD and had something to do that really interested me, I became happier - and as a result, more confident.

Now, I'm not telling anyone to quit their job - I'm telling you to find things that you feel are important, that you feel good doing. It can be a job, but also a hobby, a lifestyle change, a trip around the world - anything that makes your everyday life feel more meaningful. I guarantee that you will feel better about yourself as well.


2. Utilize the positive aspects of social media

We all know that the Internet can be nasty place. Trolls, lies, jealousy, even bullying, it's all there. However, when you find positive people to follow, social media can also be a source of empowerment. It certainly has been for me. Following other plus size bloggers has had a massive impact on my self-image. Thanks to hashtags such as #effyourbeautystandards, #bodypositivity and #honormycurves, I have seen countless beautiful, diverse images of confident women in the past couple of years. 

3. Get naked

At home, I mean. Not in public, unless you're on a topless beach or something. But the fact is, the more time you spend looking at your naked body, the more likely you are to accept it - with or without clothes. You probably don't really hate your body; you just need to get to know it. So face the naked truth; stand in front of a mirror, do a little dance and let things jiggle. 


4. Get moving

I don't mean this as in "you need to exercise to change your body/lose weight". I simply think that being active is very important for your mental well-being. It makes you happy, and as we already established, happiness is kind of a prerequisite for confidence. Also, you get to know your body better; you might be surprised by its capabilities. 


5. See yourself as other people see you

The next time your spouse or friend compliments your looks, how about you believing them? Of course your other half finds you sexy. And why wouldn't your friends think you're beautiful?

Try telling yourself the things you usually say to other people to compliment them. It may sound vain but considering how much we criticize ourselves on a daily basis, I'm sure a compliment or two won't hurt. 

A good way to help view yourself more objectively is to take a selfie - or ten. Or film a video, or paint a self-portrait, anything. Again, it sounds vain, but never underestimate the power of a good picture. If I'm having a bad day, it's good to have a few nice photos of myself I can look at and remember that I can look beautiful, even though I don't feel like that at the moment.
 (In fact, I have illustrated this post with some of those photos.)
I hope some of you have found this post helpful. 
Have a great rest of the week and remember to love yourselves!

Comments

 1. Onpa kiva postaus! Olet niin kaunis ♡

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kiitos! :) Kiva kuulla, että tykkäsit! <3

   Delete
 2. Olipas kiva postaus! Mä olen ollut jo aika pitkään tykkäämässä itsestäni, mutta nyt viimeaikoina olen alkanut pohtimaan muita. Maailmallahan on ihan normaalia päivitellä instagramia päivittäin ja ottaa lukuisia selfieitä, mutta ainakaan mun tutut eivät tee sellaista, vaikka aika nuoria ollaankin, ja meistä ajatellaan usein niin :D Ennemminkin ajatellaan sitä julkkisten hommana. Mutta nyt kun olen ollut hetken työtön ja ihan omassa maailmassa pin-up, plus size ja alternative jnejnejne -malleja tuijotellessa, ja ihan niitä tavallisia kaduntallaajiakin, jotka sen tyylin jakavat minun kanssa. Niin olen itsekin vähän omaksunut sen että omasta naamasta saa iloita ja kuvia jakaa. Mutta olen huomannut että muita ihmetyttää se. Ainakin kun vasta tänä vuonna olen instagramin tehnyt ja bloginkin aloittanut. On jotenkin alkanut nolostuttaa tykätä itsestään. Hassua että se on tullut nyt jälkeen, kun voisi ajatella sellaisen ajatuksen tulevan ennen itsestään tykkäämistä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen myös huomannut sen, että Suomessa tuo selfie-kulttuuri ei (paitsi tosiaan "julkkisten" keskuudessa) ole ehkä vielä niin yleistynyttä, kuin muualla maailmalla. Kai se on se perisuomalainen ajattelutapa, että ei saisi iloita mistään ettei mene "leuhkimiseksi". :D

   Itse olen myös liittynyt Instagramiin vasta tänä kesänä, mutta tykkään siitä tosi paljon. Facebook on nykyään täynnä ikäviä uutisia ja politiikkaa, Instassa meininki on vähän kevyempää. Koen muiden bloggaajien, pluskokoisten mallien jne. kuvat todella inspiroiviksi. Ja postaan kyllä myös paljon asukuvia ja selfieitä. Jos se on jonkun mielestä turhamaista, olkoot. En aio lopettaa jotain mistä saan iloa ja paremman itsetunnon vain, koska jotkut hapannaamat eivät pidä siitä. ;) Tietty määrä itserakkautta on ihan tervettä, varsinkin kun on hukannut monta vuotta elämästään itseään inhoten!

   Delete
 3. *taptap!*
  Kiitos tästä postauksesta, nämä vinkit laitan korvan taakse! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistelinkin, että toivoit jotain tämän tyyppistä. :) Tosi kiva, että tykkäsit! <3

   Delete
 4. Kiitos tästä, Hanna :) Löysin blogisi ehkä pari kuukautta sitten sattumalta jonkun toisen blogin kautta klikkailemalla, ja jäin lukemaan. Juurikin sen takia, mistä tässä puhutkin - positiivisuuden, inspiroivuuden ja sellaisen women for women- hengen takia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, olipa ihana kommentti! :) Juuri noita mainitsemiasi asioita olen halunnut korostaa, joten on todella hienoa kuulla, että viesti välittyy teksteistäni. :)

   Delete

Post a Comment

Your comments are appreciated! <3

Popular Posts