Vinkkejä nettishoppailuun

(This is a post about online shopping from a Finnish perspective - mainly, ordering products to Finland from international retailers. So there won't be an English translation this time. Back to English in my next post though!)

Minulta kysellään usein, mistä ja miten tilaan vaatteita netistä. Vaatteiden tilaaminen ulkomaalaisista nettikaupoista arveluttaa monia, mutta tunnetuista ja luotettavista kaupoista tilaaminen on ihan yhtä helppoa ja turvallista kuin Elloksen postimyyntikuvastosta. Ajattelin koota tähän postaukseen hieman omia kokemuksiani nettishoppailusta. Aloitan vastaamalla muutamaan usein kysyttyyn kysymykseen ja listaan lopuksi pari kantapään kautta opittua vinkkiä. Postauksen kuvituksena käytän kuvia netistä ostetuista vaatteista ja kirjaan jokaisen kuvan alle vaatteen koon, merkin ja ostopaikan (huomaattehan kuitenkin, että suurin osa vaatteista on vanhoja, joten niitä ei välttämättä löydy enää kyseisen liikkeen valikoimista).


Mekko, koko 20, New Look Inspire, Asos.com

Miksi tilaat niin paljon vaatteita netistä?

Pääasiassa sen takia, että valikoima on parempi. Suomesta on edelleen vaikea löytää trendikkäitä pluskokoisia vaatteita, vaikka tilanne onkin viime vuosina parantunut. Usein värivalikoima on myös suppea; suomalaiset ostavat mustaa, harmaata ja tummansinistä, joten niitä värejä löytyy paljon myös kaupoista, varsinkin sieltä plussapuolelta. Netissä kirkkaita värejä on helpommin saatavilla.

Toinen syy nettishoppailuuni on budjettini. En halua käyttää vaatteisiini älyttömiä summia rahaa, ja verkosta vaatteita saa yleensä huomattavasti edullisemmin kuin tavallisista vaateliikkeistä. Alennusmyyntejä ja tarjouksiakin on useammin. Esimerkiksi Asoksella on Outlet-osasto, josta löytyy yleensä aina jotain kivaa erittäin edullisesti.

Hame, koko 2X, Forever21

Miten uskallat tilata vaatteita ulkomailta?

En tilaa vaatteitani keneltäkään randomilta yksityishenkilöltä, vaan tunnetuista verkkokaupoista joita tiedän esimerkiksi muiden bloggaajien käyttävän säännöllisesti. Jos joku liike toimisi epärehellisesti, netin puskaradio kyllä levittäisi tietoa siitä nopeasti. Maksamiseen käytän aina Paypalia, eikä minulla ole koskaan ollut mitään ongelmia tilausteni tai niiden maksamisen kanssa.


Mekko, koko 22, Lipstick Boutique, Asos.com

Mistä verkkokaupoista ostat vaatteita?

Ylivoimainen suosikkini on Asos.com. Asoksen Curve-puolelta löytyy runsaasti eri merkkien vaatteita pluskokoisille, ja "normaalikokoisille" valikoimaa on tietysti vielä enemmän. Hinnat ovat huokeat ja yli 30 € tilauksiin ei sisälly toimituskuluja. Sitä pienemmissä tilauksissa toimituskulut näyttäisivät olevan hulppeat 3 euroa (piti ihan tarkistaa tämä, en ole tainnut koskaan tehdä niin pientä tilausta, heh). Tilauksen tekemisen jälkeen sivulla ilmoitetaan, mihin päivään mennessä paketti saapuu. Tämä päivämäärä on minun kohdallani pitänyt paikkansa yhtä kertaa lukuun ottamatta (ja se oli pahimman joulunalusruuhkan aikaan).

Olen myös tilannut vaatteita Forever 21:n verkkokaupasta, tosin viimeksi noin pari vuotta sitten. Kyseessä on amerikkalainen ketju, mutta heillä on myös omat sivut EU-alueelle; oikean sivuston tunnistaa pienestä EU:n lipusta yläpalkissa. Vaatteet ovat todella edullisia, mutta toimituskulut pitää maksaa, ellei tilaus ole yli 75 euron arvoinen, mikä tuntuu aika paljolta.

Uusin tuttavuuteni on brittiläinen verkkokauppa Boohoo.com. Myös täällä vaatteet ovat hyvin edullisia, eikä yli 30 € tilauksista peritä toimituskuluja. Tilausten luvataan olevan perillä Suomessa 5-7 työpäivän kuluessa, ja ainakin minun kohdallani tuo lupaus piti paikkansa.


Mekko, koko 20, Asos Curve, Asos.com

Top 5 vinkit onnistuneeseen nettishoppailuun

1. Kaiva mittanauha esiin. Vaikka olisit yleensä kokoa 44, et välttämättä ole sitä kaikissa kaupoissa. Verkkokauppojen sivuilla on yleensä kokotaulukot, joista löytyy suuntaa-antavat mitat sekä sentteinä että tuumina. Taulukoihin ei voi tietenkään aina täysin luottaa ja heittelyä tapahtuu, mutta jos mittaat itsesi ennen kuin tilaat vaatteita, virhemarginaali on huomattavasti pienempi. Jos olet kahden koon välissä, ota huomioon, millainen vaate on kyseessä. Jos vaate on joustamatonta materiaalia ja/tai siinä on vetoketju, kannattaa yleensä valita isompi koko.

2. Aloita helpoilla perusvaatteilla. Joustavien trikootoppien ja -mekkojen kanssa on vaikea mennä pieleen. Kun olet tilannut muutaman perusvaatteen, saat jo hieman paremman käsityksen siitä, mitä kokoa olet kyseisessä kaupassa. 

3. Ole realisti. Jos vaate maksaa 8 €, se on laadultaan todennäköisesti samaa luokkaa kuin saman hintainen vaate vaikkapa Hennesillä tai Ginalla. Kannattaa myös ottaa huomioon, että verkkokauppojen sivujen mallikuvat ovat todennäköisesti vähän muokattuja, kuten mitkä tahansa mainoskuvat. Esimerkiksi ohut trikoomekko saattaa olla luonnossa läpikuultava, vaikka se mallin päällä näyttäisi hyvinkin läpinäkymättömältä. Nimimerkillä kokemusta on!


Mekko, koko 20, Evans.co.uk

4. Ennakoi. Vaikka ulkomaalaisiin nettikauppoihin on mahdollista palauttaa vaatteita, se ei välttämättä ole ilmaista. Itse en ole koskaan joutunut palauttamaan mitään, koska olen ostanut vain sellaisia vaatteita, jotka on mahdollista saada "toimimaan", vaikka ne eivät olisikaan juuri sitä, mitä odotin. Hyvänä esimerkkinä yllä näkyvässä kuvassa oleva Evansin mekko, joka on minulle liian iso vyötäröltä. Vyön kanssa se kuitenkin näyttää tosi kivalta. Tällaisiin juttuihin on hyvä varautua; jos tilaamasi mekko on liian lyhyt, voisiko sitä käyttää tunikana? Jos et pidäkään uuden paitasi väristä, onko sinulla joku kaveri, jolle voisit antaa sen synttärilahjaksi? Kun tällainen "varasuunnitelma" on olemassa, ei pettymys ole niin suuri, jos vaate ei näytäkään samalta kuin kuvassa.

5. Tee taustatyötä. Tutustu hyvin valitsemasi verkkokaupan sivuihin. Selvitä toimituskulut ja -ehdot, ja jos englantisi ei ole sieltä vahvimmasta päästä, pyydä kielitaitoisempaa kaveria varmistamaan, että olet ymmärtänyt ne oikein. Lue tuotekuvaukset huolellisesti. Jos vaatteista on saatavilla arvioita, tutustu niihin. Bloggaajat ovat erinomainen resurssi; googlettamalla vaatteen nimellä saatat löytää blogipostauksen aiheesta. Samalla näet, miltä vaate näyttää "oikean" ihmisen päällä. Oman kokemukseni mukaan bloggaajat myös vastaavat kysymyksiin esimerkiksi vaatteen laadusta ja mitoituksesta mielellään. Twitterin tai Facebookin kautta voi myös yleensä esittää kysymyksiä suoraan verkkokaupalle itselleen.


Mekko, koko 18, Boohoo.com


Eiköhän siinä tullut ne keskeisimmät asiat! Toivottavasti kokemuksistani ja vinkeistäni on apua niille, jotka haluaisivat tilata vaatteita netistä, mutta ehkä vähän arastelevat sukeltaa nettikauppojen maailmaan. :) Mikäli teille tulee mieleen jotain lisäkysymyksiä aiheesta, vastaan niihin mielelläni. 

Mukavaa shoppailua!

Comments

 1. Toi Evansin mekko on ihan mielettömän upea ja muutenkin tuossa kuvassa jotenkin hehkut! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! :) Se on kyllä kiva mekko. Ilman vyötä aika teltta, mutta vyön kanssa oikein nätti!

   Delete
 2. Kiitos vinkeistä ! Olen huono tilaamaan netistä ja etenkin tuo koko- juttu aina arveluttaa. Taidankin lähteä shoppailemaan;)

  ReplyDelete
 3. Oo ihan uusi tuttavuus tuo Boohoo, mutta vitsit siellä on ihania ja nuorekkaita vaatteita! Mitä mieltä itse olet kyseisen kaupan vaatteiden koosta, onko verrannollisesti pienempiä vai isompia?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyselin ennen tilausta muutamilta muilta, ja porukka tuntui olevan sitä mieltä, että vaatteet ovat vähän isohkoja. Itse en kuitenkaan sellaista huomannut, mutta toisaalta tilasin vain aika vartalonmyötäisiä mekkoja. Sanoisin, että pääsääntöisesti kannattaa mennä mittojen mukaan, mutta jos ostat jonkin tosi joustavan tai väljän vaatteen, voit ehkä kallistua pienemmän koon puolelle. :)

   Delete

Post a Comment

Your comments are appreciated! <3

Popular Posts