Does (dress) size matter?

(English below)

Löysin jokin aika sitten alennusmyynneistä upean mekon. Siitä oli jäljellä vain koko 44. Olen yleensä kokoa 46/48, joten ajattelin, että en vaivaudu edes sovittamaan kyseistä mekkoa. Jostain syystä kuitenkin päätin kokeilla sitä. Se istui täydellisesti.

Tapaus sai minut ajattelemaan enemmänkin vaatekokoja. Kuten sanoin, olen yleensä kokoa 46/48. Vaatekaapistani löytyy kuitenkin kaikkea väliltä 42-50. Yläosia ja mekkoja löydän usein "normaaleista" mallistoista, housuissa joudun lähes poikkeuksetta turvautumaan pluskokoisille suunnattuihin mallistoihin.

Nuorempana annoin kokolapun numeron määritellä itseni lähes yhtä pahasti, kuin vaa'alla näkyvän numeron. Oli kamalaa, jos jouduin ostamaan tavallista kokoani suuremman koon. Myönnän, että kyllä se vieläkin vähän häiritsee, jos joutuu ostamaan jotain koossa 50. Jostain syystä kokojen 48 ja 50 välillä menee mielessäni jokin mystinen raja "sopivasti lihavan" ja "hirveän läskin" välillä. (Vaikka en todellakaan ajattele näin muiden ihmisten kohdalla - ainoastaan itseni!)

Fakta on kuitenkin se, että koot vaihtelevat todella paljon eri valmistajien välillä - jopa saman valmistajan tuotannossa eri mallisten vaatteiden välillä. Eli ei siitä numerosta kannata ihan hirveästi pillastua. Tiedän kuitenkin, että en ole ainoa nainen, joka asiasta ahdistuu. Siksi päätin koota tähän postaukseen muutamia lempivaatteita kokoineen. Kuten tulette huomaamaan, kokoluokituksista on näiden perusteella turha etsiä minkäänlaista logiikkaa.


Lipstick Boutique, Size: UK 22 / EUR 50


Tämä Lipstick Boutique -merkkinen mekko on lempivaatteeni. Se kaikkein paras mekko. Ja se on brittikokoa 22, eli Suomen kokoihin käännettynä sitä "kamalaa" kokoa 50. Näytänkö hirveältä läskiltä? No en.


 Junarose, Size M (UK 16/18, EUR 44/46)


Seuraavaksi suosikkini arkimekoista. Tämä on Junarosen omassa kokotaulukossa M, jonka pitäisi vastata kokoa 44/46. Oman kokemukseni mukaan Junarosen koot ovat reiluhkoja, mutta niissäkin löytyy vaihtelua eri vaatteiden välillä. Esimerkiksi sifonkia tms. joustamatonta materiaalia olevasta vaatteesta joutuu ehkä ottamaan suuremman koon.


KappAhl, Straight size L / Perusmalliston koko L


KappAhl, top plus size XL, skirt plus size 2XL / paita plussamalliston XL, hame 2XL


Entäpä sitten se merkin sisäinen vaihtelu? No, olen ostanut ylläolevat asut KappAhlista hyvin lyhyen ajan sisällä, ilman mitään muutoksia omaan kokooni. Mekko on normimalliston kokoa L, hame XLNT -puolen kokoa 2XL (tosin myönnän, että se on vähän turhan suuri minulle) ja paita XLNT-puolen kokoa XL. Että sillä tavalla.


Jeans from Seppälä, Size UK 18 / Farkut Seppälästä, EUR 46

Jeans from Seppälä, Size UK 22 / Farkut Seppälästä, EUR 50


Mutta tuollaisissa trikoovaatteissahan on aina eroja. Mitenkäs sitten esimerkiksi farkut? No, yllä olevissa kuvissa on kahdet Seppälän farkut. Toiset kokoa 46, toiset kokoa 50. Molemmissa hieman joustoa, minun painoni lähes gramman tarkkuudella sama. 


Dress from H&M+, Size L / Mekko H&M+, L

Dress from H&M+, Size XL / Mekko H&M+, XL

Dress from H&M+, Size 2XL / Mekko H&M+, 2XL

Ja sitten vielä muutama Hennesin mekko. L, XL, 2XL, kaikki käy. Ja ei, oma painoni ei edelleenkään ole muuttunut näiden kuvien ottamisen aikana.

Mitä tästä opimme? 

Ensinnäkin sen, että aina kannattaa kokeilla. Okei, jos olet yleensä kokoa XL ei ehkä kannata vaivautua kokeilemaan XS- kokoa. Mutta jos vaate näyttää siltä, että se voisi mahtua, kokeile. Jos se mahtuu, kivaa! Jos se ei mahdu, säästyipähän nekin rahat.

Toiseksi opimme sen, että kokolappu EI määritä yhtään mitään. Ei sitä, olemmeko kauniita. Ei sitä, olemmeko "sopivan" tai "liian" laihoja tai lihavia. Ei ihmisarvoamme.

Joten, hyvät naiset, eiköhän aleta hokea itsellemme sitä, mitä yleensä sanomme vain miehille: koolla ei ole väliä.

(Ai niin, ja se ihana mekko kokoa 44? Siitä tulee postaus loppuviikosta.)

In English: I recently bought a lovely dress. Nothing new there. What is interesting is the fact I almost missed it. It was a size 44 (UK 16), which almost never fits me. I'm a size 46/48 (UK 18/20) most of the time. But when I tried on this dress, it fit perfectly. It got me thinking about sizing. 

I always encourage people to try things on, because you never know. I have clothes in my wardrobe ranging from sizes 42 (UK 14) to 50 (UK 22). But I know a lot of women struggle when they have to buy a size larger than the one they usually wear. I used to think that the size of my clothes - just like the numbers on the scale - defined me. And I still get caught up in that kind of thinking sometimes. Which is why I wanted to show people that there really is a LOT of variety when it comes to sizing, even within individual brands. Just have a look at the photos above.

So, the lessons of the day are the following.

First of all, try things on! OK, if you're usually an XL, maybe you should not try the XS. But if it looks like it might fit, give it a shot! If it fits, awesome. If it doesn't, oh well, at least you saved some money.

Second of all: the size tag on your dress does not define you IN ANY WAY. It does not define whether you are beautiful or not. It does not define whether you are "too fat" or "too skinny". It does not define your worth as a human being. 

So ladies, maybe we should start telling ourselves the same thing we usually only say to men: size does not matter.

Comments

 1. Olipa ihanan pirtsakka postaus! :) Minä olen sitä inhottavaa kokoa 50 tällähetkellä. Ja jostain syystä ajattelen samalla tavalla kuin sinä. Koko 48 olisi juuri hyväksyttävissä, mutta tämä 50 ei. Jotain hyvää kuitenkin siinäkin, nimittäin vielä viime syksynä olin kokoa suurempi!

  ps. Kadehdin tuota ekaa mekkoa. Se on niin kaunis päälläsi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva että tykkäsit! :) Auttaisiko, jos ajattelet brittikokoina? ;) Kokojen 20 ja 22 väli ei mun mielestä tunnu ihan niin suurelta kuin kokojen 48 ja 50, haha. :D Mutta ihan totta, ei siihen kokoon kannata takertua, pääasia että näyttää ja tuntuu hyvältä! Ja sulla on laskeva suunta kuitenkin. :)

   Ja kiitos, se on ihana mekko. <3

   Delete
 2. Well said! I've got sizes 18-32 in my wardrobe and it all fits. I realised a couple of years ago how shit sizing is when two companies sent me coats to review. One was a size 24, the other a size 32, and in the same kind of style. The size 24 was bigger! Ridiculous. xx

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, now that is some messed up sizing! And it just proves that we should never get upset if we have to size up (or down), because apparently clothing companies just don't have any kind of logic. And it's not just plus size clothes, since many of my smaller friends have also told me about their issues with sizing. Thanks for your comment! xx

   Delete
 3. Aivan ihana kirjoitus, kiitos tästä! Itsekin samassa kokoluokassa painin samojen asioiden kanssa. Mä tykkään shoppailla yksin, kun silloin saan rauhassa mennä plus koon puolelle, kavereiden kanssa en ikinä kehtaa sinne mennä.

  Ihania kuvia, mä olin ihan varma, että ne on normaalipuolelta kaikki! :) Toi ensimmäinen mekko on niiiiiiiiiiin ihana! ♡

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla, että tykkäsit postauksesta! :) Jännä juttu, minä taas olen ajatellut, että sinä olet paljon minua pienempi ja pääasiassa sitä "normipuolen" kokoa! Tässä sen taas huomaa, että toisten kroppia katsoo ihan eri silmin kuin omaansa. :) Ja kyllähän samaa kokoa käyttävät ovat usein ihan erinäköisiä ja -mallisia kropaltaan. Tykkään tosi paljon sellaisista blogipostauksista, joissa on useampi eri vartalotyyppi, jotka kaikki käyttävät samaa kokoa. Esim. minulla kun on tätä pituutta, olen yleensä isompaa kokoa kuin "saman mallinen" mutta lyhyempi kaveri.

   Ja tuosta plussapuolella shoppailusta, ymmärrän hyvin mitä tarkoitat. Mulla oli sama kiusallinen fiilis ennen, kun shoppailin hoikempien kavereiden kanssa. Mutta sitten päätin, että elämä on liian lyhyt, ja nykyään vaan sanon reteesti että hei, mä haluan käydä tuolla läskipuolella vielä. :D Ei ne kaverit siitä mitään välitä, ja kyllä meilläkin on oikeus katsella itsellemme sopivia vaatteita! Nykyään kun plussamallistot ovat menossa trendikkäämpään suuntaan, kaverini eivät aina edes huomaa, että ollaan siirrytty plusspuolella. Katselevat vaatteita tyytyväisinä ja ihmettelevät, miksi omaa kokoa ei löydy. :'D

   Ja kiitos, se mekko on ihan oikeasti paras vaate, jonka omistan. :) <3

   Delete

Post a Comment

Your comments are appreciated! <3

Popular Posts